Skogsbad

Skogsbad är ett begrepp som startade i Japan på 80-talet – Shinrin Yoku – som ett sätt att ta vara på skogens läkande effekter. Det är som att ta ut yogatänket i skogen. Shinrin Yoku betyder ungefär “att bada sina sinnen i skogens atmosfär”. Vi öppnar upp våra sinnen och får i gengäld djup återhämtning. Det är inte friluftsliv eller vandring – mer som mindfulness eller yoga i skogen.

“Into the forest I go, to loose my mind and find my soul.”

John Muir

Jag skulle beskriva Skogsbad som en kravlös vistelse i skogen. En chans att stressa ner, minska bruset i hjärnan och landa in i den fysiska kroppen och i sinnena. Det har inget med ”bad” att göra – varken bikini eller badbyxor behövs I USA kallar man samma fenomen för Forest Therapy och i Danmark Nature Terapi. Ursprungligen kommer Skogsbadet från Japan där det benämns Shinrin Yoku. Översatt till svenska blir det ungefär ”att bada sina sinnen i skogens atmosfär”

Kan man inte skogsbada på egen hand? Jo – klart man kan! Dock kan det kännas väldigt tryggt och enkelt att få vara med på en guidad tur. Att inte ens behöva hålla reda på tiden kan vara ganska befriande. Det hjälper dig att gå från görande till varande. Precis som med träning eller yoga – det går utmärkt att göra på egen hand – men det är så mycket lättare att det blir av och att det blir bra när du har en ledare eller guide. 

Vad är Skogsbad bra för? Forskning har kunnat visa att kravlös vistelse i naturen kan 

~ minska stress (kortisol- och adrenalinnivåerna i blodet sänks) 

~ lindra oro och depression 

~ förbättrad kognition, koncentration och minne 

~ sänka puls och blodtryck 

~ främja hjärta och blodkärl 

~ sänka blodsockernivån 

~ höjd energinivå vid utmattning 

~ förbättrat immunförsvar 

Skogsbad går att boka på förfrågan samt via Boka Direkt.

Stunden av skogsbad brukar vara i ca 90 min.

Pris: 200 kr per person

The outside is the only place we can truly be inside the world.

Daniel J. Rice